Πώς μπορεί ένας καταναλωτής να ξεχωρίσει το ποιοτικό ελαιόλαδο;

Παίζει ρόλο το χρώμα του; Υπάρχει κάτι στη σήμανση να τον βοηθήσει;  Από τη γεύση του, αλλά αυτό χρειάζεται εκπαίδευση και εμπειρία. Ένα λάδι που κατά την κατάποση δημιουργεί μια πικάντικη αίσθηση στον φάρυγγα και μια ευχάριστα πικρή γεύση στη βάση της γλώσσας σημαίνει ότι περιέχει τις ευεργετικές φαινόλες και ιδίως την ελαιοκανθάλη και την ελαιασίνη. Το χρώμα του λαδιού δεν μας λέει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Ένα λάδι μπορεί να είναι πράσινο για κάποιο διάστημα αν έχει παραχθεί από πράσινες ελιές. Συνήθως το αγουρέλαιο είναι πλούσιο σε φαινόλες αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα γιατί πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες παραγωγής στο ελαιοτριβείο. Ο μόνος τρόπος για να είμαστε βέβαιοι είναι να ελέγχουμε τα πιστοποιητικά ανάλυσης τα οποία βεβαιώνουν πρώτον, αν το λάδι είναι εξαιρετικό παρθένο και δεύτερον, αν πληροί τις προδιαγραφές για τον υγειοπροστατευτικό χαρακτηρισμό.

Τι πρέπει να προσέξουμε στο χύμα ελαιόλαδο;  Το χύμα ελαιόλαδο στην πραγματικότητα είναι τελείως ανεξέλεγκτο και κανονικά θα έπρεπε οι ίδιοι οι καταναλωτές να έχουν σταματήσει την κυκλοφορία του.
Πώς είναι καλύτερο να το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική ώστε να κρατάει τα ωφέλιμα συστατικά του αναλλοίωτα;
Επειδή τα ευεργετικά φαινολικά συστατικά του ελαιολάδου είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες, είναι πάντα προτιμότερο να το καταναλώνουμε ωμό ή να το προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος. Οσον αφορά το τηγάνισμα, σίγουρα η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί σε σημαντικό βαθμό διάσπαση των ευεργετικών συστατικών. Παρ’ όλα αυτά, είναι πάντα προτιμότερο να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο παρά με οποιοδήποτε σπορέλαιο.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος συντήρησης και αποθήκευσής του;
Όπως έχουμε αποδείξει με πειραματικά δεδομένα, ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης είναι στο ψυγείο ή ακόμα καλύτερα στην κατάψυξη όπως θα κάναμε για κάθε χυμό φρούτου. Σύντομα πάντως αναμένουμε στην αγορά την εμφάνιση ατομικών δόσεων κατεψυγμένου ελαιολάδου που διατηρεί όλη τη φρεσκότητά του.

Γιατί συνηθίζεται να μπαίνει σε σκουρόχρωμα μπουκάλια;  Ορισμένα συστατικά του ελαιολάδου όπως οι χλωροφύλλες είναι ευαίσθητα στο φως. Έτσι, όταν αυτό εκτίθεται στο φως οδηγούν σε υποβάθμιση της ποιότητας και σε ταχύτερο τάγισμα. Για τον λόγο αυτό το τοποθετούμε σε σκοτεινόχρωμες φιάλες.

Leave your comments

Comments

  • No comments found