Το λάδι ως φάρμακο στην αρχαιότητα

Τι άλλο μπορούμε να πούμε για ένα τέτοιο ευλογημένο δέντρο που παράγει η όμορφη πατρίδα μας με τέτοιες εξαιρετικές ιδιότητες και πόσο ευλογημένων ότι πρέπει να νιώθουμε όλοι εμείς που παράγεται στην πατρίδα μας.

Ο Ιπποκράτης στον Ιπποκράτειο κώδικα και στο βιβλίο του «Διαιτητική και Θεραπευτική», ο Ιπποκράτης γράφει για το λάδι: συναντώνται περισσότερες από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιόλαδου, με κυριότατη τη χρήση κατά των δερματικών παθήσεων, αλλά και ως αντισυλληπτικό μέσο. Μάλιστα γίνεται σαφής διαχωρισμός του ελαιόλαδου, το οποίο, σε συνδυασμό με το σίτο και τον οίνο, αποτελεί τη βάση της ιπποκρατικής διαιτητικής από άλλα έλαια, όπως του σκίνου, της πικραμυγδαλιάς και της βελανιδιάς. Το λάδι χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Ο Ιπποκράτης ασχολήθηκε επισταμένα µε τη χρήση του λαδιού και αναφέρεται λεπτομερώς στις περιπτώσεις που βοηθά, όπως επίσης στις περιπτώσεις που πρέπει ν’ αποφεύγεται. αναφέρει πως το λάδι το χειμώνα εμποδίζει τη θερμότητα ν’ απομακρύνεται από το σώμα, ενώ το καλοκαίρι λειώνει τη σάρκα καθώς αυτή ζεσταίνεται, λόγω της εποχής η εντριβή με λάδι και νερό μαλακώνει το σώμα και δεν το αφήνει να ζεσταθεί υπερβολικά».

Με το ζεστό λάδι, συνιστούσε να τρίβονται όσες γυναίκες είχαν αποβάλει και κυρίως σε περιπτώσεις προχωρημένης εγκυμοσύνης ενώ σε περιπτώσεις μητρορραγίας δινόταν ένα μείγμα από βρασμένα φύλλα άγριας ελιάς μέσα σε ξίδι.

Για τη διευκόλυνση του τοκετού προτείνει παρασκεύασμα που «…φτιάχνετε και με ρετσίνι τερμίνθου (κοκορεβιθιάς), μέλι και λάδι διπλάσιο σε ποσότητα από τα προηγούμενα και αρωματικό κρασί», το οποίο και πρέπει να πιει η επίτοκος.,

‘’Περί ελκών‘’ διαχωρίζει τα τραύματα σε μεγάλα, όπου πρέπει ν’ αποφεύγεται η χρήση λαδιού και στα μικρά, όπου τοποθετείται γάζα μουσκεμένη σε κρασί και σκεπάζεται µε μαλλί βρεγμένο σε λάδι.

οιδήματα και τις φλεγμονές προτείνει καταπλάσματα, που παρασκευάζονται από βρασμένο φλόμο, φύλλα τριφυλλιού, επίμετρου και πόλιου, πληγές στα γεννητικά όργανα κατάπλασµα από κοπανισµένα φύλλα ελιάς, βάτου, κισσού και ροδιάς. Καθαρτικό ιδανικό είναι το λάδι με βρασµένες βρούβες (σινάπι).

Άλλες εφαρμογές του ελαιόλαδου που αναφέρονται από τον Ιπποκράτη ήταν στη θεραπεία των χρόνιων πυρετών, των μικρών πληγών, των διηθημάτων, όπως οι καλόγεροι και τα αποστήματα, των ερεθισμένων ούλων, καθώς και στη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών και ως αντίδοτο σε περιπτώσεις ελαφρών δηλητηριάσεων.

ο Πλούταρχος αναφέρει τις θεραπευτικές ιδιότητες του λαδιού και της ελιάς, μάλιστα λέει πως το ‘’ υδρέλαιο ‘’(νερό και λάδι) είναι ιδανικό για τη μαστίτιδα.

Ο Πλίνιος, αναφέρει, ότι το λάδι που παράγεται από άγουρες ελιές χωρίς τη χρήση ζεστού νερού, ‘’το οµφάκινον’’, είναι το καλύτερο φάρµακο.

Τα φύλλα της ελιάς, ως ρόφηµα προτείνονται για το έλκος του στόµαχου και ως κολλύριο για τα κόκκινα µάτια. Το ‘’οµφάκινον‘’ του Πλίνιου στο πέρασµα των χρόνων δίνει τη θέση του στο ‘’οµφαρµάκιον‘’ του µοναχού Αγάπιου του Κρήτα, που σε σωζόµενο σύγγραµµα, το θεωρεί παχυντικό και δυναµωτικό προσφέρεται ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις, ως έµπλαστρο και υλικό των αλοιφών.

Η συνταγή που δίνει για τα οιδήµατα είναι βρεγµένη ψίχα ψωµιού σε νερό και λάδι, που ζυµώνεται και γίνεται έµπλαστρο. σε επιγραφές του Ασκληπιού της Λεβήνας, στην Κρήτη, όπου λατρευόταν η Υγιεία Σωτήρα, αναφέρεται ότι «ο θεός έδωσε μια οδηγία να τοποθετηθεί πάνω στο στρείδι το όστρακο, αφού καεί και τριφτεί για να γίνει λείο με λάδι αρωματισμένο με ρόδα και μολόχα με λάδι…». Στο ιερό του Ασκληπιού χρησιμοποιούσαν το έλαιον για να παρασκευάσουν ειδικές αλοιφές και ιάματα.Ροφήματα, τέλος, από φύλλα και άνθη ελιάς χρησιμοποιήθηκαν ως κρύο κολλύριο για τα ερεθισμένα μάτια αλλά και για το έλκος του στομάχου.

Η χρησιμοποίηση των ελαιόκλαδων σε πολλών ειδών αρχαίες τελετουργίες (όπως εξαγνισμοί, καθαρμοί) προσδιορίζει το συμβολισμό της ελιάς ως δέντρο του καλού. Η έμμεση σύνδεσή του με το φως (το καιόμενων έλαιον είναι η αρχέγονη πηγή του φωτός) αντιμετωπίστηκε από τον άνθρωπο με την ιδιαιτερότητα του δέντρου που συμμετέχει στη λατρεία.

Ο µοναχός Γυµνάσιος ο Αγιορείτης που έζησε τον προηγούµενο αιώνα δίνει µια σειρά από συνταγές µε ακριβή δοσολογία υλικών. Έτσι για τις ρευµατικές παθήσεις συστήνει την παρακάτω αλοιφή :’’ αλεύρι, µισή οκά λάδι,5 κρόκους αυγών, 1 κουταλάκι αλάτι, ένα φλιτζάνι ξίδι ‘’.Τα τραύµατα, αφού καθαριστούν σχολαστικά, αλείφονται µε µείγµα ρακής, λαδιού, και καµφοράς. Για τα σπυριά, η αλοιφή που παρασκευάζεται, περιέχει: 50 δράµια Χιώτικη µαστιχα,50 δράµια κερι,50 δράµια λιβάνι, 100 δράµια λάδι.

Οι απλοί άνθρωποι των ελαιοπαραγωγικών περιοχών θεωρούσαν το λάδι φάρµακο για κάθε νόσο, που τους συνόδευε από τη γέννηση µέχρι το θάνατο. Εντριβή µε ζεστό λάδι έκαναν στις ετοιµόγεννες, εντριβή έκαναν και στα νεογέννητα, χαµοµήλι µε λάδι συστήνουν οι γιαγιάδες µέχρι σήµερα για τους κολικούς των βρεφών. Λάδι έπιναν για τις παθήσεις της χολής, τη δυσκοιλιότητα και για να µη µεθούν. Τα εύθραυστα νύχια δυναµώνουν όταν βουτιούνται σε λάδι, τα χέρια αποκτούν λεία υφή και λευκότερη όψη όταν τρίβονται µε λαδολέµονο. Τα φύλλα της ελιάς, για τα οποία γίνονται τελευταία πολλές συζητήσεις, χρησιµοποιήθηκαν ως αφέψηµα για την αντιπυρετική και αντισηπτική τους δράση.

Το χρησιμοποίουμε  στην κουζίνα μας και στη ομορφιά μας με την αντιφλεγμονώδες δράση μίας ουσίας που έχει βοηθάει στο έκζεμα και στην ακμή , λόγω στις υψηλές περιεκτικότητες σε φυσικά φυτικά λιπαρά οξέα έχει εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες με αυτό κάνουμε υπέροχες μάσκες μαλλιών, βοηθάει να έχουμε γερά και υγιή νύχια. 

Το περιεχόμενο που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.iamosoil.gr έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα περιλαμβανομένων των κειμένων, των εικόνων, ή άλλης μορφής περιεχομένου έχει δημιουργηθεί για ενημερωτικούς σκοπούς μόνο. Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε νοσηλευτικό ίδρυμα πάντα να ζητάτε τη συμβουλή του γιατρού σας ή άλλου ειδικευμένου ιατρού για οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με μια ιατρική κατάσταση.

Τα στοιχεία, που δημοσιεύονται εδώ έχουν σχέση με την υγιεινή διατροφή, είναι μεταφορά από αρχαία συγγράμματα, συνέδρια ιατρικά, μελέτες επιστημόνων και είναι διασταυρωμένα επιστημονικά, και έχουν δε απλά και μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα. ποτέ μην παραβλέπετε την επαγγελματική ιατρική συμβουλή και μην καθυστερείτε να αναζητήσετε μια επαγγελματική ιατρική συμβουλή, λόγω κάποιας πληροφορίας που διαβάσετε σε αυτήν την ιστοσελίδα.