Παλιές ελιές στην Ελλάδα

Η πιο αρχαία ελιά του πλανήτη βρίσκεται στην Ελλάδα !! Τα απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας εξήντα πέντε χιλιάδων ετών τουλάχιστον που βρέθηκαν στη Σαντορίνη και είναι από τη Νίσυρο εκτιμάται πως ξεπερνά σε ηλικία τα 5.000 χρόνια!!

Η αρχαία ελιά, βρίσκεται στην Κρήτη και είναι ένα από το επτά ελαιόδενδρα στην περιοχή της Μεσογείου που η ηλικία τους ξεπερνάει τα 3.000 χρόνια. Αν και η ακριβής ηλικία του δεν μπορεί να επαληθευτεί, η Μνημειακή Ελιά των Βουβών -όπως ονομάζεται- θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο ελαιόδεντρο από τα επτά και γι αυτό το λόγο έχει χαρακτηριστεί «σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντός του».

Το δέντρο βρίσκεται στο χωριό Βούβες στα Χανιά της Κρήτης (και συγκεκριμένα στις κάτω Βούβες) ενώ τα τελευταία χρόνια ακριβώς δίπλα λειτουργεί το Μουσείο Ελιάς Βουβών. Η παρουσία στην περιοχή και άλλων αιωνόβιων ελιών μαρτυρά έναν αρχαίο ελαιώνα.

Γενικότερα τα ευρήματα αρχαίου οικισμού στην ευρύτερη περιοχή, φανερώνουν φανερώνουν έντονη παρουσία του ανθρώπου από την αρχαιότητα. Αν και η ακριβής ηλικία της ελιάς είναι δύσκολο να υπολογιστεί, υπολογίζεται μεταξύ 3.000 και 5.000 ετών. Όπως διαβάζουμε στο eleodendro.gr, το συγκεκριμένο αιωνόβιο, ζωντανό και καρπερό σήμερα, ελαιόδεντρο έχει χαρακτηριστεί-παγκοσμίως μνημείο της φύσης και εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Το εντυπωσιακό αυτό δένδρο στην βάση του είναι αγριελιά (πράγμα που επιβεβαιώνει την αρχέγονη φύση της) και στην συνέχεια εξημερώθηκε από τον άνθρωπο με την ποικιλία τσουνάτη.

Η σύγχρονη τεχνολογία "αναλύει" την αρχαία ελιά! Η Μνημειακή Ελιά Βουβών, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Οι αριθμοί που υπολογίστηκαν με ακρίβεια, μιλούν από μόνοι τους:

  • Όγκος κορμού: 4.67m3
  • Μέγιστη εξωτερική διάμετρος σε ύψος 1,3m (DBH): 2,66m
  • Μέγιστη εσωτερική διάμετρος σε ύψος 1,3m: 2,01m
  • Μέγιστη εξωτερική διάμετρος σε ύψος 0,9m : 3,04m
  • Μέγιστη εσωτερική διάμετρος σε ύψος 0,9m: 2,15m
  • Μέγιστη απόσταση μεταξύ 2 σημείων του κορμού στο επίπεδο εδάφους: 3,95m