Κατηγορίες ελαιολάδων

  • Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (Extra Virgin Olive Oil). Η οξύτητά του είναι έως 0,8% και είναι το καλύτερο της αγοράς. Έχει ευχάριστη πικάντικη ή πικρή γεύση και οσμή φρούτου άγουρης ελιάς. Λαμβάνεται σε χαμηλή θερμοκρασία κατά την διαδικασία τις παραγωγής και η οξύτητα του πρέπει να ­είναι <0,8% και αυτό είναι ιδανικό για σαλάτες.

  • Παρθένο  Ελαιόλαδο (Virgin Οlive Οil) ή φίνο ή εκλεκτό. Έχει οξύτητα 1,5-2%  έχει ελαφριά γεύση και οσμή φρούτου και φέρει κάποιο εμφανές ελάττωμα και θεωρείται κατάλληλο για λαδερά φαγητά και τηγανιτά.

  • Κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο έχει οξύτητα μέχρι 3,3% και χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα, ενώ στις σαλάτες αφήνει  την αίσθηση της ‘’λαδίλας ‘’ μειονεκτικό παρθένο ελαιόλαδο έχει δυσάρεστη γεύση. Βιομηχανικό Παρθένο ή Λαμπάτε έχει οξύτητα πάνω από 2,00% και αφήνει την αίσθηση της ‘’λαδίλας ‘’ μειονεκτικό παρθένο ελαιόλαδο έχει δυσάρεστη γεύση, οσμή , και χρώμα

  • Ραφιναρισμένο  Ελαιόλαδο είναι  από λάδια «πρώην ακατάλληλα» (από ελιές χαλασμένες, κακή θερμοκρασία φύλαξης κ.λπ.) και η Χημεία ανέλαβε το λίφτινγκ τους. προστίθεται καυστικό νάτριο (που μετά αφαιρείται) για εξουδετέρωση των ελεύθερων λιπαρών οξέων, άλλες ουσίες για να φύγει το κακό χρώμα και ακόμη το ζεσταίνουν πολύ γρήγορα στους 180 βαθμούς με απουσία οξυγόνου για να εξατμιστούν οι ανεπιθύμητες οσμές. Είναι διαυγές με κίτρινο χρώμα και χαμηλής οξύτητας χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική κυρίως για Παρασκευή σιροπιαστών γλυκισμάτων με φύλλα.

  • Ελαιόλαδο  ή Αγνό  ή Γνήσιο   είναι από μείγμα καλής ποιότητας κοινό παρθένο ελαιόλαδο με  ραφιναρισμένο ελαιόλαδο με προσμίξεις που εξαρτώνται από την  εταιρία παραγωγής  έχει χρώμα κιτρινοπράσινο , ευχάριστο στην γεύση και οσμή η οξύτητα είναι κάτω από  1,5% όταν το ελαιόλαδο «εξευγενιστεί» θεωρείται ότι μπορεί να καταναλωθεί. συχνά απαιτείται μετάγγιση, πλύσιμο, διύλιση και αφαίρεση με διαλύτες και διαδοχικές διηθήσεις της ελαιώδους διάλυσης με επανάκτηση του διαλύτη. έπειτα από όλα αυτά το αναμειγνύουν με παρθένο.
  • Ακατέργαστο  Πυρηνέλαιο  προέρχεται από τα στερεά υπόλοιπα τις κατεργασίας τις ελιάς ( πυρήνα ) και με ειδική κατεργασία . συχνά απαιτείται μετάγγιση, πλύσιμο, διύλιση και αφαίρεση με διαλύτες και διαδοχικές διηθήσεις της ελαιώδους διάλυσης με επανάκτηση του διαλύτη, έχει χρώμα κίτρινο και οξύτητα 1,00 – 1,50%.
  • Εξευγενισμένο Πυρηνέλαιο  (Olive Pomace Oil) προέρχεται από των εξευγενισμό  του ακατέργαστου πυρηνέλαιου   που έχει βγει  από στερεά υπόλοιπα τις κατεργασίας τις ελιάς ( πυρήνα ) και με ειδική κατεργασία. έχει χρώμα κίτρινο και οξύτητα μέχρι 0,3%.
  • Βιολογικό  Ελαιόλαδο  προέρχεται από ελαιώνες όπου εφαρμόζονται οι αυστηροί κανόνες για τις βιολογικές καλλιέργειες. Εκεί δεν έχουν χρησιμοποιηθεί  ούτε τα λιπάσματα, ούτε οι ψεκασμοί, ούτε και κανένα είδος επεξεργασίας κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου,  βιολογικές καλλιέργειες η έκθλιψη γίνεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία είναι χαμηλής οξύτητας και οι συσκευασίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο αναγράφουν
    α) την περιοχή παραγωγής και τυποποίησης
    β) τον αριθμό έγκρισης και πιστοποίησης του παραγωγού από των οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων, Και πιστοποιούντα από ανεξάρτητο οργανισμό  και είναι απόλυτα ασφαλείς για κατανάλωση

  • «ωφέλιμο για την υγεία»... η Ευρωπαϊκή  ένωση κατέθεσε έναν κανονισμό για ισχυρισμό υγείας για τα ελαιόλαδα (432/2012) «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες». Τώρα ελαιόλαδα που περιέχουν πάνω από 250 mg/κιλό συγκεκριμένων πολυφαινολών μπορούν να έχουν στην ταμπέλα τους  την ένδειξη  ισχυρισμό υγείας. «ωφέλιμο για την υγεία». Οι παραγωγοί ελαιολάδου επιτέλους είχαν έναν τρόπο να αποδείξουν και να πιστοποιήσουν την ποιότητα του ελαιολάδου τους.
  • Τα αρωματικά ελαιόλαδα χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Αρωματίζουν ευχάριστα σαλάτες, ψητά λαχανικά, τυριά, Είναι πολύ εύκολα στην δημιουργία τους, Η παρασκευή τους:  Επιλέγουμε ένα ελαιόλαδο άριστης ποιότητας με απαλή-ουδέτερη γεύση,   Το τοποθετούμε σε καθαρά, στεγνά μπουκάλια,. Βυθίζουμε μέσα του μπαχαρικά, βότανα, φυτά ή λαχανικά της αρεσκείας μας, φροντίζοντας να είναι πάντα σκεπασμένα, Φυλάσσουμε τα μπουκάλια σε μέρος σκιερό και δροσερό 

Ελαιόλαδο με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ)
Η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία του ελαιολάδου πρέπει να πραγματοποιούνται σε µια οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή µε αναγνωρισμένη τεχνογνωσία. Η φήµη του, ως προς την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του, µπορεί να αποδοθεί στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή µε το φυσικό της περιβάλλον. Τέτοια ελληνικά ελαιόλαδα κυκλοφορούν και είναι :

  • Αποκόρωνας Χανίων Κρήτης
  • Κολυµπάρι Χανίων Κρήτης
  • Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης
  • Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης
  • Πεζά Ηρακλείου Κρήτης
  • Βόρειος Μυλοπόταµος Ρεθύµνου Κρήτης
  • Σητεία Κρήτης
  • Καλαµάτα
  • Κρανίδι Αργολίδας
  • Κροκεές Λακωνίας
  • Λυγουριό Ασκληπιείου
  • Πέτρινα Λακωνίας

Ελαιόλαδο  με προστατευόμενη  γεωγραφική  ένδειξη ( ΠΓΕ )
το παραγόµενο ελαιόλαδο παράγεται ή µεταποιείται ή επεξεργάζεται σε συγκεκριµένη γεωγραφική περιοχή και η φήµη του µπορεί να αποδοθεί σ’ αυτήν, όπως και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον που περιλαµβάνει.
Τέτοια ελαιόλαδα, στην Ελλάδα, έχουµε:

  • Ζάκυνθος 
  • Θάσος
  • Κεφαλονιά
  • Λακωνία 
  • Λέσβος 
  • Ολυµπία 
  • Πρέβεζα 
  • Ρόδος 
  • Σάµος 
  • Χανιά Κρήτης

Συσκευασίες  σε κάθε συσκευασία  αναγράφεται το όνομα του προϊόντος ,  ο τυποποιητής , η οξύτητα , η μέθοδος παραγωγής , εάν είναι βιολογικό ,  Π.Ο.Π η΄ Π.Γ.Ε , η χώρα προέλευσης , ο τόπος , η ημερομηνία  συσκευασίας , η ημερομηνία λήξης κα ιη θερμοκρασία που το προϊόν  διατηρείται
είναι γυάλινες, απλές ή περίτεχνες, πλαστικές, χάρτινες και περιέχουν 100, 250, 500, 750ml, 1, 2, 3 ,5, kgr.