Έχουμε δημιουργήσει για εσάς μία αναλυτική λίστα με όλες τις συχνές ερωτήσεις σχετικά με το ελαιόλαδο, την καλλιέργεια και την παραγωγή. Προσπαθούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή γνώση. Κάντε κλικ στην παρακάτω ερώτηση για να δείτε την απάντηση.

Τα παλαιά χρόνια, πριν την εφεύρεση του προσωπικού ρολογιού, ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να κατανοεί κάποιος το χρόνο γινόταν χρησιμοποιώντας τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια. Κάθε αγροτική κοινωνία είχε το δικό της ημερολόγιο και κάθε ημερολόγιο ήταν προσαρμοσμένο στην εκάστοτε γεωγραφική τοποθεσία με σκοπό να προσαρμόζονται στις καλλιεργητικές τεχνικές. Καθώς αυτά τα ημερολόγια περνούσαν από γενιά σε γενιά, εξελίσσονταν ώστε να καλύπτουν τις διάφορες καλλιέργειες.

Τα παλιά χρόνια, είχε παρατηρηθεί ότι διάφορα φυτά αναπτύσσονται καλύτερα όταν φυτεύονταν σε συγκεκριμένες φάσεις του φεγγαριού. Κάθε μία από τις φάσεις της σελήνης ασκεί μία επιρροή στον τρόπο που μεγαλώνουν τα λαχανικά, καθώς επηρεάζει την άνοδο και τη πτώση της υγρασίας στο χώμα και στους χυμούς των ίδιων των φυτών.

Με αυτό τον τρόπο απέδειξαν ότι οι παλίρροιες οφείλονται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης. Η βαρυτική έλξη που ασκεί η Σελήνη στη γη είναι μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Αν και ο Ήλιος είναι πολύ μεγαλύτερος από τη Σελήνη, η Σελήνη είναι πολύ πιο κοντά στη γη από ότι ο ήλιος.

Η περίοδος κατά την οποία η γη επηρεάζεται περισσότερο από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης και του ήλιου, είναι όταν αυτά τα δύο σώματα βρίσκονται σε αντίθετα σημεία (το ένα απέναντι στο άλλο και η γη στη μέση). Αυτό συμβαίνει κατά την πανσέληνο.

Η πιο ορατή επιρροή της Σελήνης στη γη είναι οι παλίρροιες. Αυτές συμβαίνουν όταν η Σελήνη και ο Ήλιος βρίσκονται από την ίδια πλευρά της γης και η βαρυτική έλξη μεγιστοποιείται. Τότε τα νερά που υπάρχουν στην επιφάνεια της γης έλκονται από το φεγγάρι και ανεβαίνει η στάθμη τους.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την υγρασία και το νερό που βρίσκεται μέσα στο χώμα, στα φυτά, αλλά και στους έμβιους οργανισμούς. Κατά τη φάση της πανσέληνου και της νέας σελήνης, αυξάνει η υγρασία του εδάφους.

Η βιολογική γεωργία είναι η πιστοποιημένη παραγωγή φρέσκων και γευστικών τροφίμων με γεωργικές διαδικασίες που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τον πρωτογενή τομέα. Δίνει έμφαση στη χρήση φυσικών πόρων, αντί των συνθετικών και χημικά επεξεργασμένων εισροών.

Είναι γεγονός ότι η παραγωγή και η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων αυξάνεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο καθώς τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής γίνονται ευρέως γνωστά και οι καταναλωτές είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα διατροφής.

Η Ελλάδα είναι μία κατεξοχήν ελαιοπαραγωγός χώρα, με σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου καθώς η ελιά υπάρχει στη χώρα μας εδώ και χιλιετίες. Έτσι, η βιολογική ελαιοκαλλιέργεια έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα για τον αγροτικό τομέα καθώς αποτελεί έναν αρμονικό συνδυασμό των παραπάνω παραγόντων. Ο ρόλος της βιολογικής γεωργίας, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που έχει για τις κοινωνίες οφείλονται στις καλλιεργητικές τεχνικές που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξή της βιολογικής καλλιέργειας.

Oι βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη σωστή επεξεργασία του παραγόμενου από την βιολογική ελαιοκαλλιέργεια προϊόντος είναι το πιο σημαντικό για την προώθηση και τη τοποθέτηση του προϊόντος στις αγορές, με χρήση όλων των σύγχρονων μεθόδων μάρκετινγκ.

Το λάδι, στο οποίο είχε προστεθεί πράσινη χρωστική ουσία, πωλούνταν ως δήθεν «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, απευθείας από τον παραγωγό» 

Μερίδα του γερμανικού Τύπου αναφέρεται σε υπόθεση νοθείας λαδιού που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα και οδήγησε στη σύλληψη επτά υπόπτων. Η Rheinische Post σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «αντί για υγιεινό ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, καταναλωτές στην Ελλάδα και στη Γερμανία αγόρασαν χωρίς να το καταλάβουν φθηνό ηλιέλαιο. Τώρα οι νοθευτές συνελήφθησαν».
Η ιστοσελίδα της Neue Westfälische γράφει ότι «ηλιέλαιο πωλήθηκε ως ελαιόλαδο και εξήχθη στη Γερμανία». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το λάδι, στο οποίο είχε προστεθεί πράσινη χρωστική ουσία, πωλούνταν ως δήθεν «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, απευθείας από τον παραγωγό».

Την είδηση μεταδίδει στην ιστοσελίδα της και η γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αρκετοί τόνοι του νοθευμένου λαδιού, που δεν είχαν συσκευαστεί ακόμη, κατασχέθηκαν».
Όπως ανακοινώθηκε, τα μέλη τη οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο.

Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν η δέσμευση περίπου 20 τόνων λιπαρής ύλης, ξένης προς το ελαιόλαδο, όπως επιβεβαιώθηκε και από αντίστοιχες δοκιμές που διενεργήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους

δυστυχώς υπάρχουν πολλές προσπάθειες νοθείας του έχτρα παρθένου ελαιόλαδου, και η μεγαλύτερη νοθεία είναι η πώληση του διαμαντιού τις Ελλάδος , σε γειτονικές μας χώρες με βυτία σε τιμές που έχουν  απαξιωθεί, και  αφού συσκευαστούν πωλούνταν σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές.

Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό πορώδες ορυκτό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα και χάρη σ’ αυτήν μπορεί να φιλτράρει το νερό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις. Δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εμπλουτίζει το έδαφος με Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο, Σίδηρο, στοιχεία τα οποία εμπεριέχονται στο ζεόλιθο. Μερικοί το ονομάζουν «πέτρα της ζωής» ή «μαγική πέτρα». Το όνομα του προέρχεται από τις λέξεις ζέω = βράζω και λίθος = πέτρα γιατί όταν θερμανθεί αποβάλλει με τη μορφή φυσαλίδων το νερό που έχει συγκρατήσει δίνοντας την εντύπωση ότι βράζει.

Ως 100% φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη βιολογική γεωργία αλλά και να λειτουργήσει συνεργατικά με τα χημικά λιπάσματα.

 1. Κύρια χαρακτηριστικά του ζεόλιθου σε εφαρμογή στη Γεωργία:
 2. Έχει τη βασική ιδιότητα να δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά των λιπασμάτων και να τα απελευθερώνει μακροπρόθεσμα
 3. Δεσμεύει την υγρασία αυξάνοντας το διάστημα μεταξύ ποτισμάτων.

Βελτιώνει τον αερισμό του εδάφους

Βάσει αυτών των χαρακτηριστικών προκύπτουν τα παρακάτω:

 1. Αυξάνει τη σοδειά κάνοντας το έδαφος πιο αποτελεσματικό αφού συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία και τα απελευθερώνει αργά όποτε απαιτείται.
 2. Αυξάνει την αποδοτικότητα των λιπασμάτων δεσμεύοντας μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών συστατικών που θα χανόντουσαν από τις βροχές και τα ποτίσματα μειώνοντας το κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.

Η ανάμειξη του φυσικού ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις φυσικοχημικές και θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.

Με την χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από την έκλυση των λιπασμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.

Φτιάξτε Εκχύλισμα (Τσάι) Κομπόστ για Βιολογική Λίπανση των Φυτών Σας!

Όσοι ασχολούνται με βιολογική καλλιέργεια γνωρίζουν την διαδικασία της κομποστοποίησης με την οποία παρασκευάζουμε το δικό μας λίπασμα για τα φυτά μας. Ποιος όμως είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτείτε το λίπασμα κομπόστ και να το χρησιμοποιήσετε στα φυτά σας;

Το εκχύλισμα κομπόστ είναι ένα αποτελεσματικό ελαφρύ και φυσικό υγρό λίπασμα για τα σπορόφυτα και φυτά που διατηρείτε στον κήπο καλλωπιστικά και κηπευτικά. Το λίπασμα αυτό δεν θρέφει μόνο τα φυτά άλλα έχει και φυτοπροστατευτικές ιδιότητες προλαμβάνοντας διάφορες μυκητολογικές ασθένειες των φυτών. Η διαδικασία εκχύλισης του κομπόστ απελευθερώνει θρεπτικές ουσίες και ωφέλιμους μικροοργανισμούς στο νερό σε μια μορφή που τα καθιστά γρήγορα βιοδιαθέσιμα στα φυτά. Για να παρασκευάσετε το υγρό αυτό λίπασμα δεν χρειάζεστε ειδικό ακριβό εξοπλισμό απλά χρειάζεται να ακολουθήστε απλές οδηγίες.

Ο βορδιγάλειος πολτός ή γαλαζόπετρα με ασβέστη είναι ένα χαλκούχο φάρμακο μυκητοτοξικό που το χρησιμοποιούμε προληπτικά για να εμποδίσουμε την προσβολή των φυτών από τους μύκητες αλλά και για να καταπολεμήσουμε διάφορες ασθένειες που οφείλονται σε αυτούς ή σε βακτηρίδια. Δεν έχει διασυστηματική δράση αυτό σημαίνει ότι με ένα καλό πλύσιμο μπορούμε να καταναλώσουμε τα προϊόντα χωρίς κανένα φόβο και είναι από τα ελάχιστα μυκητοκτόνα με την ιδιότητα αυτή.

Χρησιμοποιείται στην Βιολογική Γεωργία όταν χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένη δοσολογία υπέρβαση της δοσολογίας σκοτώνει και τους ωφέλιμους οργανισμούς του εδάφους και σταματά την χουμοποίησή της οργανικής ουσίας με αποτέλεσμα τα φυτά να μην διατρέφονται σωστά. Είναι από τα πιο αποτελεσματικά για καταπολέμηση μυκήτων της ρίζας και φύλλων με διαφυλλικό ψεκασμό και σε κατάλληλη δοσολογία σκοτώνει και τα επιβλαβή έντομα χρησιμοποιείται ευρέως σε μικρά σπορόφυτα λαχανικών. Η Θειοχαλκινη θεωρείται πιο αποτελεσματική αφού περιέχει Θειο (Θειάφι) + Χαλκό(Γαλαζόπετρα).

Θειικός Χαλκός (Γαλαζόπετρα) κρυσταλλικός/Kgr

Ο Θειικός χαλκός είναι χημική ένωση του δισθενούς χαλκού (Cu). Πρόκειται για θειικό άλας του χαλκού που φέρεται με το χημικό τύπο CuSO4. Χαρακτηρίζεται άνυδρος σε αντίθεση με την ένυδρη μορφή του (CuSO4.5Η2Ο) που είναι περισσότερο γνωστή ως γαλαζόπετρα.

Υλικά

Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του βορδιγάλειου πολτού εκτός του νερού είναι ο θειικός χαλκός και το υδροξείδιο του ασβεστίου τα οποία μπορούμε εύκολα να τα προμηθευτούμε από το εμπόριο. Η χρήση του ξεκίνησε στο Μπορντό της Γαλλίας περί το 1880 και ήταν το πρώτο πραγματικό μυκητοκτόνο στην ιστορία της αμπελουργίας και της γεωργίας γενικότερα. Με τον όρο "πραγματικό μυκητοκτόνο" εννοούμε ότι υπήρξε το πρώτο χημικό σκεύασμα του οποίου η δράση κατά των μυκήτων που στόχευε (κυρίως κατά του περονόσπορου) ήταν αδιαμφισβήτητη.

Γενικές εφαρμογές

 1. Στη γεωργία χρησιμοποιείται ως ζιζανιοκτόνο και βακτηριοκτόνο
 2. Στις διάφορες καλλιέργειες ως λίπασμα ενισχυτικό του εδάφους. π.χ. του σίτου προ της σποράς και στο ραντισμό των οπωροφόρων δένδρων και ιδιαίτερα στην αμπελουργία
 3. Στη παραγωγή διαφόρων φυτοφαρμάκων
 4. Στη βαφή υφασμάτων
 5. Ως συντηρητικό ξυλείας σε ειδικές βαφές, π.χ. εμποτισμό τηλεγραφικών στύλων, ξύλινων πέδιλων στήριξης σιδηροδρομικών γραμμών
 6. Ως συντηρητικό δέρματος
 7. Ως ηλεκτρολύτης ηλεκτρικών στοιχείων
 8. Λόγω της εύκολης αποσύνθεσής του σε ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται επίσης στη γαλβανοπλαστική και ηλεκτρομεταλλουργία
 9. Στη φαρμακευτική ως τοπικό αντισηπτικό μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο
 10. Σε πρώτες βοήθειες παρέχεται ως εμετικό - αντίδοτο σε κάποιες περιπτώσεις δηλητηριάσεων
 11. Σε απολυμάνσεις ευρύτερων χώρων, στρατοπέδων, νοσοκομείων, πλοίων κ.λ.π.
 12. Στην αναλυτική χημεία ως πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων χημικών ενώσεων του χαλκού