Η Αγριελιά είναι θάμνος μακρόβιος, στην ουσία αθάνατος. Έχει πολλά κλαδιά, στρεβλά που όταν ξεραθούν δημιουργούνται παραβλαστήματα από το υπόγειο τμήμα του βλαστού και το δένδρο συνεχίζει τη ζωή του. 

Το ελαιόλαδο από άγρια ελιά έχει ιδιαίτερη γεύση. Οι γευσιγνώστες ελαιόλαδου δεν ξέρουν πως να το περιγράψουν. Η γεύση του θυμίζει πολύ άγρια φύση. Τα οργανοληπτικά συστατικά που διαθέτει και η σύσταση τους φαίνεται να είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά του ήμερου ελαιόλαδου. Έχει τα ίδια λιπαρά οξέα όμως έχει μεγαλύτερο αριθμό φαινολικών ενώσεων, βιταμίνης Ε, αντιοξειδωτικών, ω-3 και ω-6 λιπαρά. Η Αγριελιά είναι ένα από τα τυπικά φυτά των μεσογειακών οικοσυστημάτων και υπάρχουν στη χώρα μας αναρίθμητες άγριες ελιές που φυτρώνουν στις χαμηλές πλαγιές των βουνών, μαζί με άλλους θάμνους. Είναι γνωστά και με τα κοινά ονόματα Αγριλιός, Γριλολιά, Κοσίνη, Κόστινος, Λευκάδα, Σκαντζογριλιός, Αρκολιά κτλ. 

Πολύ συχνά η άγρια ελιά χρησιμοποιείται ως υποκείμενο για εμβολιαστούν πάνω σ΄ αυτή διάφορες ποικιλίες ήμερης, καλλιεργούμενης ελιάς. Τα φύλλα της είναι μικρά, αντίθετα, βραχύμισχα, ωοειδή, με σκουροπράσινο χρώμα από πάνω και αργυρόλευκο από κάτω. Το αργυρό χρώμα στο κάτω μέρος του φύλλου της ελιάς οφείλεται στο μεγάλο αριθμό πολυκύτταρων λεπιοειδών τριχών που υπάρχουν στην κάτω επιδερμίδα.

Οι καρποί της είναι μικρές μαύρες ελιές  που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι. Είναι το ονομαστό "αγριόλαδο", που χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική ως φάρμακο, σε δερματικές και άλλες παθήσεις. Για την αρχαία θεραπευτική το εκλεκτότερο εξ όλων των ελαιόλαδων ήταν αυτό που έδινε η αγριελιά, το οποίο ήταν και λίγο σπάνιο, καθώς και το ελαιόλαδο της πρώτης συμπίεσης (ομφάκινον), που λαμβάνεται με την «απαλή» σύνθλιψη της ελιάς και χωρίς την παρεμβολή ζεστού νερού. Κατά τον Πλίνιο, το λάδι αυτό λαμβάνεται πρώτον πιέζοντας την ελιά όταν είναι ακόμη άσπρη (άγουρη) και δεύτερον όταν η ελιά αρχίζει να αλλάζει χρώμα χωρίς να έχει, ωστόσο, ωριμάσει. Το πρώτον ομφακικόν είναι λευκό, το δεύτερο πράσινο. Το δεύτερο κάνει καλό στα ούλα και είναι εξαίρετο για να διατηρηθούν τα δόντια λευκά.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την ελιά σύμβολο δόξας και νίκης, γι αυτό άλλωστε το λόγο έστεφαν τους Ολυμπιονίκες με στεφάνι ("κότινο") από άγρια ελιά που την ονόμαζαν "καλλιστέφανο". Κατά την παράδοση η Καλλιστέφανος ελιά ήταν η πρώτη ελιά που μεταφυτεύτηκε στην Ολυμπία από τον Ηρακλή. Η μεγαλύτερη και αρχαιότερη ελιά της χώρας μας βρίσκεται στα Σβορωνάτα της Κεφαλονιάς και ο κορμός της έχει διάμετρο 5,50 μ.

Επομένως, φαίνεται ότι το αγριόλαδο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το προφίλ λιπιδίων του πλάσματος σε υγιή άτομα που το καταναλώνουν. Το αγριέλαιο, εκτός από την χαμηλή οξύτητα,  είναι πιο πλούσιο σε ω-3 και ω-6 λιπαρά. Επίσης περιέχει υψηλότερο ποσοστό σε ελαιοευρωπεΐνη, χημική ένωση που υπάρχει στον καρπό της ελιάς και προσδίδει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο λάδι άγρια φύλλα ελιάς περιέχουν το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σε ελαιοευρωπεΐνη 16%.

​Σύμφωνα με τον Κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ελαιόλαδο  μπορεί να επικαλεσθεί ισχυρισμούς υγείας σχετικά με την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος εάν περιέχει περισσότερες από 5mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή των παραγώγων τους στη συνήθη ημερήσια δόση 20gr (ή πάνω από 250mg / kg) . Το άγριο ελαιόλαδο υπερβαίνει αυτούς τους αριθμούς, καθιστώντας το ένα πολύτιμο συμπλήρωμα διατροφής, ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία μας. Ο παραγωγός ευελπιστεί ότι κάποια μέρα το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορέσει να πουληθεί  ως φάρμακο  ή ως συμπλήρωμα διατροφής στην παγκόσμια αγορά. Ως προς την γεύση , το συγκεκριμένο προϊόν είναι κορυφαίο σε γεύση, σύμφωνα με γευσιγνώστες στην Γερμανία που δοκίμασαν το συγκεκριμένο ελαιόλαδο από  αγριελιά. Σήμερα πωλείται στην Ευρωπαϊκή αγορά του από 70-400 ευρώ το κιλό και από 50-70 ευρώ το κιλό στην Ελληνική αγορά.

Μερικά από τα σημαντικά οφέλη στην υγεία από το αγριέλαιο:

 • Ελαττώνει τη βλαβερή χοληστερόλη στο αίμα (LDL).
 • Βοηθά στην ομαλή λειτουργία των αρτηριών και εμποδίζει τη δημιουργία θρομβώσεων.
 • Μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
 • Συντελεί στην καλή υγεία του εγκεφάλου, καθώς και στην καλή υγεία των οστών, ειδικότερα στα μικρά παιδιά, αφού βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.
 • Εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε, βοηθά στην ομαλή διαδικασία της γήρανσης και είναι απαραίτητο για τους ηλικιωμένους.
 • Αποδεικνύεται « βάλσαμο»  για το στομάχι, αφού ενισχύει το πεπτικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για την δημιουργία στομαχικού έλκους και γαστρίτιδας.
 • Διαθέτει υπακτικές (καθαρτικές) ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
 • Εξαιτίας της δράσης της βιταμίνης Ε, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την ηλιακή ακτινοβολία και καταπραΰνει τον πόνο από τσιμπήματα των εντόμων, ελαττώνοντας τα γαστρικά υγρά.
 • Αποτελεί  πολύτιμο και απαραίτητο συμπλήρωμα για το μητρικό γάλα, καθώς εξαιτίας των οξέων που περιέχει, βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των νεογνών.
 • Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών στοιχείων ,των βιταμινών και των πολυφαινολών που περιέχει, εμποδίζει τις διαταραχές του συκωτιού, τις σκληρύνσεις και τις διάφορες φλεγμονές.
 • Συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως σκουαλένιο, τα οποία μεταφέρονται και απορροφώνται από το δέρμα.
 • Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, του μαστού, του προστάτη και γενικότερα προστατεύει τα κύτταρα και το DNA από τυχόν αλλοιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν στον καρκίνο εξαιτίας του ολεϊκού οξέος.
 • Βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και είναι απαραίτητο για όσους πάσχουν από διαβήτη, γιατί εξισορροπεί το σάκχαρο.
 • Βοηθά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, δηλαδή της βιταμίνης Α,D,E,K.