«Ντόπια Ατσίχολου», «Ντόπια Νεμούτας», «Νεμουτιάνα» ή «Χωραϊτικη».

Λάδι - "διαμάντι" το πιο πλούσιο παγκοσμίως σε ευεργετικές φαινόλες - θαυματουργό το "Χωραίτικο" ελαιόλαδο. Μελέτη του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας αναφέρει ότι το ελαιόλαδο που παράγεται στην περιοχή κυρίως της Γορτυνίας και σε κάποια χωριά της Ορεινής Ολυμπίας & Μεσσηνίας, αποδείχθηκε ότι λειτουργεί ευεργετικά συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Η επιστημονική ομάδα προχώρησε σε αυτοψία στα συγκεκριμένα ελαιόδεντρα και όπως αποδείχθηκε η συγκεκριμένη ποικιλία δεν έχει καταγραφεί ποτέ στον εθνικό κατάλογο, ενώ η μοναδική αναφορά της ήταν στο βιβλίο του γεωπόνου Γ. Κωστενέλου «Στοιχεία ελαιοκομίας» ως «ντόπια Ατσίχολου», «ντόπια Λαδολιά», «Ντόπια Νεμούτας», «Νεμουτιάνα» ή «Χωραϊτικη».

Τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι: μικρόκαρπη, κατάλληλη για παραγωγή λαδιού, με καρπούς κυλινδρικούς χωρίς θηλή με βάρος 1,5 έως 3 γραμμάρια και ελαιοπεριεκτικότητα στο 20%. Χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα παραγωγική ποικιλία, που καλλιεργείται σε περιοχές με υψόμετρο στα 550 έως 600 μέτρα, σε περιοχές δυτικά του νομού Αρκαδίας (Ατσίχολος) και της ανατολικής Ηλείας (Νεμούτα) και τη Γορτυνία, καθώς και σε τμήμα της Ορεινής Ολυμπίας & Μεσσηνίας. Η ποικιλία όμως έχει πανάρχαιες ρίζες, καθώς από την αυτοψία βρέθηκαν δέντρα ηλικίας 1500 ετών και με επισταμένη μελέτη πιθανότατα να εντοπιστούν και μεγαλύτερης ηλικίας. Η παραγωγή του ελαιόλαδου από τη συγκεκριμένη ποικιλία είναι μικρή από μερικές εκατοντάδες έως λίγες χιλιάδες τόνους.

Επίσης, η κα Μέλλιου ανέφερε πως ένα με δύο γραμμάρια του συγκεκριμένου ελαιόλαδου αρκούν για να δώσουν 5mg παραγώνων υδροξυτυροσόλης και χαρακτηρίζεται ως ιδανικό ελαιόλαδο για εγκλεισμό σε κάψουλα ή άλλη φαρμακοτεχνική μορφή.
 
Η επιστημονική ομάδα πρότεινε να ονομαστεί η ποικιλία «Ολύμπια», λόγω της εντοπιότητας με το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αν και στη Γορτυνία βρίσκονται μεγαλύτεροι πληθυσμοί. Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη προστασίας του βιότοπου της, για την κατοχύρωση του ονόματος της και του γενετικού υλικού της και η ενσωμάτωση στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών. Πρόκειται για ένα ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας  με χαρακτηριστική πικρή γεύση που προέρχεται από την  ποικιλία ελιάς με την τοπική ονομασία «Χωραίτικη», που καλλιεργείται στη Γορτυνία από τα χωριά της Καρύταινας μέχρι την περιοχή της Θέλπουσας και Κοντοβάζαινας  καθώς και σε τμήμα της Ορεινής Ολυμπίας & Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου το λάδι που παράγεται στην συγκεκριμένη περιοχή εμπεριέχει σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλα λάδια της χώρας, την ουσία «ελαιοαλακάνθη», η οποία διαθέτει, σύμφωνα πάντα με τις επιστημονικές έρευνες, φαρμακευτικές ιδιότητες. 

Η συγκεκριμένη ποικιλία υπάρχει στην περιοχή για πάνω από 1.500 χρόνια, αλλά παρέµενε παραµεληµένη και χωρίς κάποιο επίσηµο όνοµα (ήταν γνωστή ως ντόπια λαδολιά ή χωραΐτικη). Η ονομασία δόθηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (OIS) που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, το οποίο θα επαναλαµβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για την ποικιλία ελιάς με την τοπική ονομασία «Χωραίτικη», με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πικρή γεύση του ελαιολάδου. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας απεδείχθη ότι το λάδι που παράγεται στην συγκεκριμένη περιοχή εμπεριέχει σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλα λάδια της χώρας, την ουσία «ελαιοκανθάλη», η οποία διαθέτει, σύμφωνα πάντα με τις επιστημονικές έρευνες, φαρμακευτικές ιδιότητες.

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε ότι το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο που παράγεται από συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς λειτουργεί ευεργετικά συμβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες σε συνέδριο για την ελιά που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία, και σήμερα το απόγευμα θα γίνουν βραβεύσεις παραγωγών.