ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΡΟΦΙΜΟ Η  ΦΑΡΜΑΚΟ

Η σύγχρονη Επιστήμη Επιβεβαιώνει την Αρχαία Σοφία «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου», Ιπποκράτης. Ευτυχώς οι ερευνητές διεγείρονται με το να ανακαλύπτουν τι έχει προσφέρει η Φύση με τόσο άφθονα - βιοδιαθέσιμα λειτουργικά τρόφιμα. για την υποστήριξη των ασθενειών  έχει οδηγήσει την επιστήμη πίσω στη Φύση για απαντήσεις. Τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδυθεί στη βιομηχανία φαρμάκων έχουν αποτύχει να αναπαράγουν την απόδοση και τη βιοδιαθεσιμότητα των ίδιων των θρεπτικών τροφίμων που απλόχερα προσφέρει η φύση. 

Περισσότερο από μία δεκαετία το ελαιόλαδο βρίσκεται στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και το ενδιαφέρον για τη διερεύνηση των ευεργετικών επιδράσεων που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία Η αιτία που επιστήμονες από όλον τον κόσμο έχουν αρχίσει να το εξετάζουν ενδελεχώς είναι οι περίφημες φαινόλες που περιέχει. Αυτές οι ουσίες με τα «εξωτικά» ονόματα όπως υδρoξυτυροσόλη, ελαιοευρωπαΐνη, ελαιασίνη, ελαιοκανθάλη δεν έχουν περάσει ίσως ακόμη στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, έχουν όμως αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στις ετικέτες προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ και στα φαρμακεία ενώ οι υποσχέσεις για τα οφέλη που μπορούν να μας προσφέρουν είναι πολλές. το ελαιόλαδο εκτός από ένα πολύ καλό τρόφιμο που θωρακίζει την υγεία, μπορεί το ελαιόλαδο στο μέλλον να εξελιχθεί και σε μια πολύ καλή πηγή φαρμάκων; Η πρώιμη συγκομιδή των ελιών, για την οποία μιλούσαν οι αρχαίοι, δίνει ως αποτέλεσμα τα υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων, την ελαιασίνη και ιδιαιτέρως της ελαιοκανθάλης,

Δύο ουσίες που περιέχονται στο παρθένο αγουρέλαιο, προβλέπεται να αλλάξουν πολλά στο ελαιόλαδο. Στα πλαίσια της μελέτης δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα και μετά από ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων, από το Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και διαπιστώθηκε ότι το ελαιόλαδο από περιοχές τις Μεσσηνίας διαθέτει αυξημένες συγκεντρώσεις σε ελαιασίνη (oleacein) και ελαιοκανθάλη (oleocanthal), δύο πολύ ευεργετικές ουσίες για την υγεία του ανθρώπου.

Από τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα προκύπτει ότι οι ουσίες αυτές περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στα αγουρέλαια που έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικές μεθόδους σε ξερικούς αγρούς που δεν λιπαίνονται και το ελαιόλαδο έχει παραληφθεί με ψυχρή έκθλιψη, σε αντίθεση με τα λάδια των άλλων ανταγωνιστικών χωρών, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τη μεγάλη ποιοτική υπεροχή των Ελληνικών λαδιών έναντι των ξένων,  

Πικρό και πιπεράτο είναι δύο ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά αυτών των πιστοποιημένων ευεργετικών για την υγεία ελαιολάδων που αποκαλύπτουν την παρουσία δύο φαινολικών ενώσεων μείζονος σημασίας, ελαιασίνη και ελαιοκανθάλη.
Όταν ένα ελαιόλαδο είναι ελαφρώς πικρό στο στόμα και πιπεράτο στο λαιμό, ξέρεις πως έχεις ένα υγειοπροστατευτικό ελαιόλαδο.

Οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί έκαναν λόγο για αυτήν την πικρή και πιπεράτη γεύση στα πιο υγιεινά, πρώτης έκθλιψης ελαιόλαδα. Προτείνουν την ανάμειξή του με κρασί, και ίσως αυτός είναι ο λόγος που το βαλσαμικό ξύδι έχει περάσει στην ιστορία ως ο σύντροφος του ελαιόλαδου. 

Μετά από μελέτες από το κέντρο ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του φαρμακευτικού τμήματος του  Πανεπιστημίου Αθηνών έγιναν μελέτες και ήταν η 1η φορά που διαπιστώθηκε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πλούσιο σε ελαιοκανθάλη μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα. μάλιστα, κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ελαιοκανθάλη που έγινε  στην Αρχαία Ολυμπία (2-3 Ιουνίου 2016), γνωστοποιήθηκαν στοιχεία μελετών, που αφορούν στη σχέση του ελαιολάδου με την προστασία από την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, την προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικές νόσους, ακόμα και προστασία από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. και τις  αρθρίτιδας.

Συνεχιζόμενες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τη χρήση ελαιολάδου για την πρόληψη και/ή την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όπως του σακχαρώδη διαβήτη, του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της νόσου Αλτσχάιμερ και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. 

Ασπίδα για τον οργανισμό Η επίσημα αναγνωρισμένη υγειοπροστατευτική δράση του ελαιολάδου από τον ευρωπαϊκό οργανισμό ασφάλειας τροφίμων (EFSA) είναι η προστασία από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, το οποίο σημαίνει προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος από την αθηροσκλήρωση. Η βλαπτική μορφή της χοληστερόλης που καταστρέφει τα ανθρώπινα αγγεία είναι η οξειδωμένη LDL. Το ελαιόλαδο είναι το μοναδικό έλαιο που χάρη στις αντιοξειδωτικές του φαινόλες μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία οξείδωσης της χοληστερόλης.

Πλήθος επιδημιολογικών ή κλινικών μελετών σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί ακόμα να

• Προστατέψει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ 

• Να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης 

• Να μειώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας 

• Να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του δέρματος 

• Να καθυστερήσει την εμφάνιση οστεοπόρωσης 

• Να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης 

• Να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων 

• Να καθυστερήσει τη γήρανση. 

Μετά από μελέτες η δρ Ελένη Μέλλιου, επιστημονικός συνεργάτης του κέντρου ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ο αναπληρωτής καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών δρ Προκόπης Μαγιάτης μαζί με την ερευνητική τους ομάδα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακάλυψε μια καινοτομία ήταν η μέθοδος NMR, μέθοδο για να μετράται γρήγορα και με ακρίβεια το επίπεδο καθεμίας ξεχωριστά ευεργετικής για την υγεία πολυφαινόλης στο ελαιόλαδο με τη χρήση της NMR. 

Σύμφωνα με τον κανονισμό ισχυρισμό υγείας 432/2012 της ΕE - 250mg είναι η ελάχιστη προϋπόθεση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός στην ετικέτα: ισχυρισμό υγείας με  πολυφαινολών ελαιολάδου βοηθάει στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL και συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες». Τώρα ελαιόλαδα που περιέχουν πάνω απο 250 mg/κιλό συγκεκριμένων πολυφαινολών μπορούν τυπώσουν  στην ετικέτα και  να έχουν την ένδειξη  ισχυρισμό υγείας.

Οι παραγωγοί ελαιολάδου επιτέλους είχαν έναν τρόπο να αποδείξουν και να πιστοποιήσουν την ποιότητα του ελαιολάδου τους. Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου η ομάδα του κ. Μαγιάτη ανακοίνωσε επίσης την ανακάλυψη δυο νέων φαινολικών ουσιών που για πρώτη φορά ανιχνεύονται στο ελαιόλαδο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες: η μια ονομάστηκε ελαιοκορωνάλη προς τιμήν της πιο διαδεδομένης ελληνικής ποικιλίας, της Κορωνέικης, και η άλλη ελαιομισιονάλη προς τιμή της ποικιλίας Μίσιον από την Καλιφόρνια, από τις οποίες απομονώθηκαν αυτά τα συστατικά.

Λοιπών ιδού άλλος ένας μικρός θυσαυρός που συχνά παραβλέπεται στο πιάτο των ορεκτικών (5 Ελιές την ημέρα το γιατρό τον κάνουν πέρα;)

Λοιπόν ιδού άλλος ένας μικρός θησαυρός - που συχνά παραβλέπεται στο πιάτο των ορεκτικών. Η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ως επί το πλείστον οι στεφανιαίες νόσοι, που επηρεάζεται κυρίως από τη χοληστερίνη. Η καθημερινή κατανάλωση υψηλά φαινολικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων είναι ευρέως γνωστό και αποδεδειγμένο πως βοηθά στην πρόληψη αυτών των ασθενειών και στη μείωση των συμπτωμάτων τους. Οι πολυφαινόλες του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έχουν υγειοπροστατευτικά οφέλη με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, καρδιοπροστατευτική και νευροπροστατευτική δράση. Αλλά θα μπορούσε η κατανάλωση του καρπού ελιάς να επιδρά επίσης στην ανάπτυξη και εξέλιξη των καρδιακών νόσων; Μπορούν οι ελιές να κρατήσουν την καρδιά υγιή όπως το υψηλά φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. 

Αφού εξετάστηκαν 30 τύποι ελληνικών βιολογικών ελιών , για αυτήν τη μελέτη επιλέχθηκαν οι ελιές τύπου Καλαμών, βρέθηκαν να περιέχουν 5 φορές υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης από τις υπόλοιπες εμπορικά διαθέσιμες ποικιλίες. Οι βιολογικές ελιές που επιλέχθηκαν για αυτή τη μελέτη περιείχαν 1300 mg ανά κιλό από υδροξυτυροσόλη και 560 mg ανά κιλό από τυροσόλη. Η ημερήσια κατανάλωση 5 μόνο από αυτές τις ελιές προσφέρει 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10 mg τυροσόλης. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή , ακριβώς όπως και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, δεν είναι φτιαγμένες όλες οι ελιές το ίδιο. Το κλειδί για να προκύψουν οφέλη για την υγεία από τις ελιές και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το είδος και η ποσότητα των φαινολικών ενώσεων που περιέχουνΑλλά θα μπορούσε η κατανάλωση του καρπού ελιάς να επιδρά επίσης στην ανάπτυξη και εξέλιξη των καρδιακών νόσων; Μπορούν οι ελιές να κρατήσουν την καρδιά υγιή όπως το υψηλά φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει. Στο πρόσφατο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ελαιοκανθάλης, που έλαβε χώρα στην αρχαία πόλη της Ολυμπίας στις 2-3 Ιουνίου, η Δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε την τελευταία έρευνα πάνω στα οφέλη του καρπού ελιάς στην υγεία. Η Σπυριδούλα Κατσαρού εξήγησε πως η κατανάλωση ελιάς θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων. Η φαινολική ανάλυση των καρπών ελιάς.

«Συμπερασματικά, η καθημερινή κατανάλωση αυτών των ελιών Καλαμάτας μπορεί θετικά να επηρεάσει το λιπιδαιμικό προφίλ και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των κΗ επιστημονική περιέργεια που προξενήθηκε από ένα αρχαίο κείμενο τέσσερα μόλις χρόνια πριν οδήγησε σε μία αναβίωση της αριστείας, της υπευθυνότητας και της διαφάνειας στη βιομηχανία του ελαιολάδου. Αυτό σημαίνει για τον οξυδερκή συνειδητοποιημένο σε θέματα υγείας καταναλωτή προσβασιμότητα, σαφή αξία και σιγουριά για την αγορά του καλύτερου και την απόκτηση αυτού για το οποίο πληρώνει. Αυτή είναι μονάχα η αρχή, η σταγόνα μελάνι στο νερό που συνεχίζει να ρέει έξω από την Ελλάδα αρδιαγγειακών νοσημάτων». 

Η επιστημονική περιέργεια που προξενήθηκε από ένα αρχαίο κείμενο τέσσερα μόλις χρόνια πριν οδήγησε σε μία αναβίωση της αριστείας, της υπευθυνότητας και της διαφάνειας στη βιομηχανία του ελαιολάδου. Αυτό σημαίνει για τον οξυδερκή συνειδητοποιημένο σε θέματα υγείας καταναλωτή προσβασιμότητα, σαφή αξία και σιγουριά για την αγορά του καλύτερου και την απόκτηση αυτού για το οποίο πληρώνει. Αυτή είναι μονάχα η αρχή, η σταγόνα μελάνι στο νερό που συνεχίζει να ρέει έξω από την Ελλάδα. Ευτυχώς οι ερευνητές διεγείρονται με το να ανακαλύπτουν τι έχει προσφέρει η Φύση τόσο άφθονα - βιοδιαθέσιμα λειτουργικά τρόφιμα.