"Ίαμος" ο μάντης και ο αρχηγέτης

Ίαμος , ο μάντης και αρχηγέτης, ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ίαμος είναι πρόσωπο στην Ελληνική Μυθολογία, γιος του Απόλλωνα και της Ευάδνης από την Πιτάνη, κόρης του Ποσειδώνα, και γενάρχης των Ιαμιδών. δισέγγονος, από την πλευρά της μητέρας του, του θεού ποταμού της Λακεδαίμονος χώρας Ευρώτα.

Θεϊκή η καταγωγή του Ίαμου προδιέγραφε την πορεία του ως ήρωα της Ολυμπίας και ως γενάρχη της ιερατικής οικογένειας των Ιαμιδών κατά την παράδοση η Ευάδνη όπως και πολλές άλλες κόρες που ένιωσαν την ντροπή της διαφθοράς τους από ένα θεό, μόλις γεννήθηκε ο Ιάμος εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του  αλλά με το θέλημα των θεών το παιδί ανέθρεψαν δυο φίδια (πολύ συχνά παίζουν ρόλο στην πρόσκτηση της μαντικής ικανότητας) με γκρίζα μάτια, ταΐζοντας τον με το άκακο φαρμάκι της μέλισσας.

Read more

Η ελιά στην αρχαιότητα

Η σημασία του ελαιόλαδου στην αρχαιότητα ήταν επίσης ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς το λάδι πέρα από την καθημερινή χρήση του στο φαγητό, χρησιμοποιούνταν και σε διάφορες άλλες εφαρμογές, όπως στη βυρσοδεψία, στην υφαντική, στο φωτισμό, στην αρωματοποιία, στη φαρμακευτική, στην ιατρική, αλλά και σε διάφορες λατρευτικές τελετές.

Στην αρχαία εποχή την ελιά την λάτρευαν σας σύμβολο αντρείας, και υπεροχής καθημερινά στην ζωή τους οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο στην της καθαριότητας τους στα το λουτρά και για ξεκούραση. Άνδρες και γυναίκες άλειφαν τα μαλλιά τους µε αρωματισμένο λάδι, για να τους προσδίδουν στιλπνότητα.

Read more

Το λάδι ως φάρμακο στην αρχαιότητα

Τι άλλο μπορούμε να πούμε για ένα τέτοιο ευλογημένο δέντρο που παράγει η όμορφη πατρίδα μας με τέτοιες εξαιρετικές ιδιότητες και πόσο ευλογημένων ότι πρέπει να νιώθουμε όλοι εμείς που παράγεται στην πατρίδα μας.

Ο Ιπποκράτης στον Ιπποκράτειο κώδικα και στο βιβλίο του «Διαιτητική και Θεραπευτική», ο Ιπποκράτης γράφει για το λάδι: συναντώνται περισσότερες από εξήντα φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιόλαδου, με κυριότατη τη χρήση κατά των δερματικών παθήσεων, αλλά και ως αντισυλληπτικό μέσο. Μάλιστα γίνεται σαφής διαχωρισμός του ελαιόλαδου, το οποίο, σε συνδυασμό με το σίτο και τον οίνο, αποτελεί τη βάση της ιπποκρατικής διαιτητικής από άλλα έλαια, όπως του σκίνου, της πικραμυγδαλιάς και της βελανιδιάς. Το λάδι χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Read more

Παλιές ελιές στην Ελλάδα

Η πιο αρχαία ελιά του πλανήτη βρίσκεται στην Ελλάδα !! Τα απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας εξήντα πέντε χιλιάδων ετών τουλάχιστον που βρέθηκαν στη Σαντορίνη και είναι από τη Νίσυρο εκτιμάται πως ξεπερνά σε ηλικία τα 5.000 χρόνια!!

Η αρχαία ελιά, βρίσκεται στην Κρήτη και είναι ένα από το επτά ελαιόδενδρα στην περιοχή της Μεσογείου που η ηλικία τους ξεπερνάει τα 3.000 χρόνια. Αν και η ακριβής ηλικία του δεν μπορεί να επαληθευτεί, η Μνημειακή Ελιά των Βουβών -όπως ονομάζεται- θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο ελαιόδεντρο από τα επτά και γι αυτό το λόγο έχει χαρακτηριστεί «σαν διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντός του».

Read more

Τα «πράσινα» μέτρα των αρχαίων Ελλήνων

Τα «πράσινα» μέτρα των αρχαίων Ελλήνων που μας κάνουν να ντρεπόμαστε για την οικολογική μας «συνείδηση». Μήπως σας μυρίζει πολύ η ατμόσφαιρα το χειμώνα και αισθάνεστε δύσπνοια μετά το απόγευμα; Φυσικά η αιτία είναι η υπερβολική χρήση των τζακιών, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Κάθε δράση φέρνει αντίδραση, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι, που έκαναν την οικολογία πράξη και μας παρέδωσαν έναν καταγάλανο αττικό ουρανό, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τον μαυρίσουμε. Οι πρόγονοί μας ήταν μακράν οι πρώτοι οικολόγοι του πλανήτη, με κριτήριο την ποιότητα ζωής στις πόλεις-κράτη που δημιούργησαν, όταν άλλοι λαοί ζούσαν νομαδικά. Για παράδειγμα, απαγορευόταν σε κάθε ιδιοκτήτη να κόβει πάνω από δύο δένδρα ελιάς τον χρόνο.

Read more