Η Κορωνέικη μία ελληνική ποικιλία, όπου είναι επίσης γνωστή ως Κορώνη, Κρητικιά, Λαδολιά  και Ψιλολιά.

Καταλαμβάνει το 50-60% της ελαιοκομικής έκτασης στη χώρα καταγωγής της. το ελαιόλαδο τις  είναι επίσης το υγιεινότερο καρύκευμα διαθέσιμο στους ανθρώπους και οι ιατρικές του ιδιότητες έχουν επί μακρόν τεκμηριωθεί και αποδειχτεί.  Ως  βασίλισσα των ποικιλιών ελιάς παγκοσμίως  προϊόν αιώνων (τουλάχιστον 10) συστηματικής καλλιέργειας με πατρίδα της την περιοχή της Κορώνης όταν αυτή αποτελούσε το πιo σημαντικό εμπορικό λιμάνι της Πελοποννήσου.

Είναι ποικιλία μικρόκαρπη. Χωρίς ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις στο βαθμό που ανταγωνίζεται και την αγριελιά. Χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: την ανθεκτικότητά της στην ξηρασία και η υψηλή και σταθερή καρποφορία της (από 30 ως και πάνω από 150 κιλά καρπού κατά δέντρο). εξαιρετικής ποιότητας και σταθερότητας. Ανθίζει κατά το δεύτερο μισό του Απρίλη και ωριμάζει κατά την περίοδο Οκτωβρη – Δεκέμβρη. Η απόδοση σε λάδι του ελαιοκάρπου κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20% μπορεί ένα δέντρο να δώσει έως 10 λίτρα λάδι Δεδομένου ότι η ποικιλία παρενιαυτοφορεί με μια συστηματική καλλιέργεια και ιδιαίτερα με το κατάλληλο κλάδεμα η πτώση της παραγωγής την δεύτερη χρονιά περιορίζεται σημαντικά. 

Αυτό που κάνει τον καρπό και το λάδι της Κορωνέικης ελιάς, διαφορετικό από δεκάδες ελιές άλλων ποικιλιών και ανυψώνει την ποιότητά τους στα πιο υψηλά επίπεδα, είναι η μοναδική μέθοδος καλλιέργειας που εφαρμόζεται εδώ στα μέρη μας, Αντίθετα από πολλές άλλες καλλιέργειες, δεν γίνεται τεχνητό πότισμα και τα δέντρα κλαδεύονται εντατικά μια φορά το χρόνο, διευθετώντας τον όγκο των κλαδιών έτσι ώστε να διατηρούνται τα δέντρα μικρά. Ενώ σε άλλα μέρη η συνηθισμένη παραγωγή ελαιολάδου είναι περίπου 10 λίτρα ανά δέντρο, στην περιοχή μας η Κορωνέικη ποικιλία παράγει μόνο 1-3 λίτρα του καθαρότερου πράσινου χρυσού. Η ποσότητα θυσιάζεται για την παραγωγή της ποιότητας. Η ιδιαίτερη γεύση, το άρωμα και η πλουσιότητα του ελαιολάδου που παράγουν αυτές οι ελιές είναι πράγματι πολύ ειδική και μοναδική.

Αντοχή, Ανθεκτικότητα και ευπάθεια Ψευδομονάς Ευαίσθητο Κυκλοκώνειο Ανθεκτικό Βερτισίλλιο Άγνωστο Βερτισίλλιο είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, αλλά δεν ανέχεται τον παγετό. Μορφολογικά χαρακτηριστικά Φύλλα  Έχει μικρά, στενά φύλλα με ελλειψοειδές, λογχοειδές σχήμα. Καρποί Οβάλ και ελαφρώς ασύμμετροι. Ωρίμανση σχετικά πρόωρη Καρποί Πυρήνας Μικρός με μακρύ σχήμα, ελαφρώς ασύμμετρος. Μία από τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στις πυκνές γραμμικές φυτεύσεις, έχει επίσης φυτευθεί σε πολλές άλλες χώρες σε αρκετές ηπείρους.